De Markiezin is een polyester zeiljacht van het type Contest 48CS uit 1986. Degelijk, zwaar, geen wedstrijdzeiler, maar een heerlijk toerschip voor lange afstanden. En voor ons geschikt om langdurig te bewonen.

Alle technische gegevens zijn terug te vinden via Google ofzo. Wij vinden dat minder van belang om op deze website te vermelden. Wel leuk om te weten is waar de naam Markiezin vandaan komt. En dat is een verhaal over sprookjes, een huis, een motorboot en Tom Poes.

Er was eens......

een huis in Haarlem. Dat huis is voorzien van markiezen (zonneschermen) en wij, de toekomstige eigenaren, associƫren het meteen met de Markies van Carabas uit het sprookje van de gelaarsde kat. Nog voor het huis daadwerkelijk in ons bezit is, noemen we het 'de Markies'. Eenmaal in het huis wonend, komt er een tiffanyraam boven de voordeur met de gelaarsde kat die naar het kasteel loopt.

Omdat er een jachthaventje in de buurt is, verzinnen we dat er een boot moet komen. Na lang afwegen wordt het een motorboot. Vast staat dat hier 'van Carabas' op komt. Alleen klinkt dat niet leuk. Het wordt 'Mq van Carabas'. Op een eigen wimpel paradeert de gelaarsde kat uit het tiffanyraam. Na een paar jaar trekt het grotere water en switchen we naar zeilen. Een zeilboot is vrouwelijk. 'Mqz van Carabas' ligt voor de hand, maar dat is in jachthavens en over de marifoon niet te doen. Dan ligt 'Markiezin' beter in het gehoor. Uiteraard wordt bij de belettering op de boot 'van Carabas' wel toegevoegd. En de kat verschijnt op de punt!

Al bij de Mq kregen we geregeld de vraag of de naam samenhing met Tom Poes. Nee dus. De naam is afkomstig uit het sprookje van de gelaarsde kat. Er bestaat echter een verhaal "Tom Poes en de laatste Markies van Carabas".

En de Markiezin van Carabas blijkt bestaan te hebben. Een dame die door overerving in het bezit kwam van diverse landgoederen in de buurt van Haarlem, werd door een schrijver "de Markiezin van Carabas" genoemd.