Fronsend kijk ik omhoog.
‘Volgens mij kunnen we beter onze tas weer inleveren en in de tent blijven.’
Ik ben nog niet uitgesproken of Henk en Lotte zijn weer bij de inlevertafel. We krijgen een nieuw nummer en voegen ons net voor de tent afgesloten wordt bij andere ‘schuilers’. Regen klettert op het zeildoek, flitsen en gerommel volgen snel. De hemel huilt.
Een bordje op het boorplatform

 

We bekijken met enige interesse de projecten die in dit Summerlabb getoond worden. Het is een van de activiteiten tijdens Sail Den Helder 2017 en de Marinedagen die ermee gecombineerd zijn. Wat we vooral doen is schuilen voor de wolkbreuk. Minder dan een half uur eerder stonden we op het helikopterdek van een boorplatform in een aangenaam zonnetje. Prachtig uitzicht en een onverwacht leuke belevenis om over zo’n platform te struinen. Het platform ligt al ruim een jaar afgemeerd naast de Zeedoksluis. Vorig jaar hebben we er 3 weken tegenaan gekeken. Nu is het opengesteld, maar alleen tijdens Sail.

22 tot en met 25 juni dompelen we ons onder ‘in de magie van het nautisch erfgoed’ zoals dit evenement wordt aangeprezen op hun website. De Markiezin ligt, net als vorig jaar, in de gastvrije jachthaven Willemsoord. We hebben ons best gedaan op de pavoisering. Alle landen- en provincievlaggetjes hangen in het want. Met de seinvlaggen hebben we een tekst gevormd in het achterstag en de rest aan elkaar geknoopt en gehezen bij het voorstag. Omdat iedere boot vlaggetjes gebruikt, hebben we onze versiering aangevuld met een krokodil en een badeend op de giek. Uiteindelijk bezorgt de seinvlaggentekst 'SAIL 2017 KOUD HE' ons de overwinning in de strijd om de origineelste, leukste, bootversiering. Uit handen van de kinderjury ontvangen we een dinerbon en dineren kort daarna heerlijk bij Kade 60.

Sail Den Helder en de Marinedagen maken we voor het eerst mee. Het is druk, veel lopen, veel kijken en af en toe in de rij staan. Bovenal is het heel gezellig en boeiend. We varen mee met een splinternieuwe, grote, elektrische sleepboot en krijgen als toetje een rondrit in een busje. Niet zomaar een rondrit, maar eentje over het afgesloten terrein van de marine. Daar waar allerlei scheepsonderdelen zorgvuldig onderhouden worden, rijden we dwars door de loodsen. We mogen niet uitstappen. Dat is maar goed ook, want we worden 'aangevallen' door een goalkeeper.
We struinen langs kraampjes, staan in de rij voor de Karel Doorman, bezoeken een aantal Tall ships en sluiten de dag af met kijken naar het vuurwerk.

Laat de foto's de rest van het verhaal aan je vertellen.