We meren af in Hellevoetsluis. Hier is een goede watersportwinkel en zij hebben nog een mooi restant schotenlijn in de aanbieding. Genoeg om onze twee genuaschoten mee te vernieuwen. Ook weer geregeld.
Demonstratie (water)kanonschieten

We zijn ervan uitgegaan dat we hier makkelijk een auto kunnen huren om de noodzakelijke mantelzorg te gaan doen. Niets blijkt minder waar. Henk is ruim twee uur aan het rondbellen en heeft dan eindelijk beet: een verhuisbus met een laadvloer van ruim drie meter. Ophalen in Spijkenisse. Hebben we in elk geval ruimte genoeg voor drie grote boodschappentassen. We reizen naar Spijkenisse en melden ons op tijd bij de verhuurder. De zeer vriendelijke dame achter de balie heeft het telefonisch niet helemaal goed begrepen. Ze dacht dat we iemand moesten verhuizen. Tot onze grote vreugde biedt ze ons een VW Caddie aan. Graag! Zo kunnen we het verplichte met het aangename combineren.

We rijden naar Brielle, ook wel Den Briel genoemd. Slenterend verkennen we dit vestingstadje. De smalle straatjes zijn nog smaller door de kraampjes van de antiquiteitenmarkt, maar wel heel gezellig. Rondje om de kerk, binnen is niet toegankelijk. Nog een stukje over de vestingwallen en onze kennismaking met het stadje van de watergeuzen is gedaan.

Hellevoetsluis is ook een vestingstad en het toeval wil dat het weekend na onze aankomst de vestingdagen zijn. We vangen positieve geluiden op en besluiten te blijven en ons in het feestgedruis onder te dompelen. Geen verkeerde keuze blijkt. Aan de museumkade van Hellevoetsluis liggen de Noord Hinder (een oud lichtschip), de ms Bernisse (een houten mijnenveger), en de Buffel (ooit een ramschip en later een opleidingsschip). We bezoeken ze alle drie. Tijdens de vestingdagen liggen er meer interessante boten in de stad. We bezoeken ook deze: een boot van de havendienst Rotterdam, een oud KNRM-schip 'Koningin Juliana', en een politieboot. Buiten de vesting ligt de 'Zeefakkel', een voormalig Rijksopnemingsvaartuig en nu in gebruik bij het zeekadetkorps. Een diversiteit aan schepen wat erg leuk is om te zien.

Het zijn niet alleen schepen wat de klok slaat. Er zijn oude legervoertuigen uit de DDR, stoommachines, een veiligheidsplein waar de brandweer en de ambulance zich presenteren. Er is kermis, straattheater en volkszang. Er zijn shantykoren en oude ambachten. De kanonnen bij de haveningang gaan geregeld af, slechts gedempt door het gillende geluid van de stoomfluit aan boord van een modern stoomscheepje.

Het geheel wordt afgesloten met een vlootschouw en vuurwerk. De boten die deelnemen aan de vlootschouw zijn vrijwel allemaal vrolijk verlicht. Sommige hebben er een hele lichtshow van gemaakt. We doen idee├źn op voor nieuwe kerstverlichting voor onze Markiezin. Het vuurwerk is knallend en prachtig. Een perfecte afsluiting van een perfect feestje.

Zeer voldaan laten we Hellevoetsluis achter ons en zeilen verder.